Lampaiden kuntoluokituksella pystytään arvioimaan eläimen sisältämä rasvamäärä luotettavammin kuin elopainon perusteella. Villankin vuoksi lammasta on hankala arvioida silmä- määräisesti, joten käsin tehtävä kuntoluokitus on helppo tapa arvioida lampaan kuntoa. Kuntoluokitus tehdään lantion etupuolelta, heti viimeisten kylki- luiden takaa, tunnustelemalla selkärankaa ja sen ympäristöä. Tunnustelemalla arvioidaan selkärangan nikamien oka- ja poikkihaarakkeiden pyöreyttä, terävyyttä sekä erottuvuutta, oka- ja poikkihaarakkeiden välissä olevan lihaksen täyteläisyyttä sekä sen peittämää rasvakerrosta ja poikkihaarakkeiden alla olevan rasvan ja kudoksen määrää. Kuntoluokkia on viisi: 1, 2, 3, 4 ja 5. Lammasrotujen välillä on rakenteellisia eroja ja kehon rasvan määrän suhde voi vaihdella. Alkuperäisroduilla ja niiden risteytyksillä tämä rakenteellinen ero on havaittavissa selvimmin. Selkärangan okahaarakkeet ovat erottuvammat, ja suurempi osa kehon rasvasta on sisäelinten ympärillä, toisin kuin tuontiroduilla. Nämä rotujen väliset erot ovat kuitenkin niin pieniä, että näille roduille ei käytetä erilaista luokitusta. L
Video: Kuntoluokituksen tekeminen