Luonnonmukainen lammastuotanto

Tilan johtaminen

Ahvenanmaanlampaita luomulaitumella

Luonnonmukaista tuotantoa sääntelevät tuotantoehdot perustuvat Euroopan Unionin neuvoston ja komission sekä maa- ja metsätalousministeriön asetuksiin. Suomessa luonnonmukaisen tuotannon valvonnan ja valvonnan suunnittelun yleinen ohjaus kuuluu maa- ja metsätalousministeriölle. Ruokavirasto suunnittelee, ohjaa ja kehittää valtakunnallisesti luomutuotannon valvontaa.

Luonnonmukaisen eläintuotannon tavoitteena on korkealaatuisten kotieläintuotteiden tuottaminen niin, että kasvatuksessa huomioidaan eläinten lajikohtaiset käyttäytymis- tarpeet ja hyvinvointi. Samalla huomioidaan sekä ympäristön että ihmisten, eläinten ja kasvien terveys ja hyvinvointi.

Luomutilalla kotieläintuotanto on tärkeä osa maatilakokonaisuutta, jossa toteutuvat kestävän maataloustuotannon periaatteet. Rehukasvien viljely monipuolistaa viljely- kiertoa ja vastavuoroisesti lanta palaa ravinnekiertoon eloperäisenä, maata parantavana lannoitteena.

Luomukotieläintilalla koko peltoalan tulee olla luonnonmukaisesti viljelty tai siirty- mässä siihen. Myös luonnonlaitumien, perinnebiotooppien ym. eläinten käyttämien laidunalueiden on kuuluttava luomuvalvontaan. Samalla tilalla ei ole mahdollista kasvattaa samaa eläinlajia sekä luomuna että tavanomaisena.

Lampaiden ja vuohien rehustus koostuu täysin luomulaatuisista rehuista ja kaikki eläimet pääsevät laidunkaudella päivittäin laitumelle. Eläimiä ei saa pitää kytkettynä. Lääkinnässä on rajoituksia ja varoajat lääkityksen jälkeen on huomioitava. Muuntogeenisten organismien (GMO) ja niiden johdannaisten käyttö on luomu- tuotannossa kielletty lukuun ottamatta eläinlääkkeitä.

Kaikessa eläintuotannossa noudatettava eläinten hyvinvointia ja suojelua koskevaa voimassaolevaa lainsäädäntöä.

ProAgrian opas: Luonnonmukainen lammas- ja vuohituotanto

Ruokavirasto, Luomu