Lammastalous on monipuolinen ja joustava tuotantomuoto, joka voidaan räätälöidä tilakohtaisten olosuhteiden mukaan. Vastuullinen lammastuotanto perustuu eläinten ja yrittäjän hyvinvointiin, ympäristön huomioimiseen sekä taloudellisesti kestävään malliin. Huolellinen suunnittelu ja osaamisen jatkuva kehittäminen mahdollistavat tehokkaan ja kannattavan lammastalouden harjoittamisen. Lammasyrityksessä tuotantomallin valintaan vaikuttavat toimintaympäristön mahdollisuudet ja haasteet, tilan resurssit, markkinoiden kysyntä sekä yrittäjän arvot ja tavoitteet. Strategiaa miettiessä kannattaa ottaa asiantuntija mukaan sparraamaan kohti parasta versiota.
Lammastilan strategian suunnittelussa on tärkeää määritellä, millaisia odotuksia ja tavoitteita tuotannolle asetetaan. Keskeiset kysymykset strategian valinnassa ovat:
Tuotantokoon ja -strategian valinta vaikuttaa myös taloudelliseen kannattavuuteen ja arvoihin liittyviin päätöksiin. Esimerkiksi rotuvalinnoilla, laidunkasvatuksen merkityksellä ja paikallisuuteen panostamisella voi olla merkittäviä vaikutuksia tilan tuotantomalliin. Vastuullisessa tuotannossa keskiössä ovat ympäristön, eläinten ja lampurin hyvinvointi sekä tuoteturvallisuus.
Lammastalouden toimintaympäristö vaikuttaa merkittävästi tilan mahdollisuuksiin ja haasteisiin. Keskeiset toimintaympäristön tekijät ovat:
Toimintaympäristön ymmärtäminen auttaa ennakoimaan tulevaisuuden muutoksia ja mukauttamaan tuotantoa niiden mukaan. Esimerkiksi perinnebiotooppien ja maisemalaidunnuksen hyödyntäminen, yhteistyö matkailuyritysten kanssa tai aurinkokenttien laidunnus voivat tarjota uusia mahdollisuuksia tiloille.
Lammastalouden onnistuminen perustuu saatavilla oleviin resursseihin, joita ovat mm. eläinaineksen laatu, laidunalueet, rakennukset, koneet, työvoima ja yrittäjän osaaminen.
Hyvä eläinaines on vastuullisen lammastuotannon perusta. Huono eläinaines kuluttaa saman verran resursseja, mutta ei tuota yhtä tehokkaasti. Rotu- ja risteytysvalinnat tulee tehdä tuotantomalliin sopiviksi, ja eläinaineksen kehittämisessä on tärkeää seurata tuloksia, jolloin löydetään parhaat uuhet siitokseen, sekä käyttää valittuja jalostuspässejä tuotannon parantamiseksi.
Rehuntuotanto ja rehujen hinta vaikuttavat lammastuotannon kannattavuuteen merkittävästi. Nurmirehun (säilörehu, heinä, laidun) saatavuus ja laatu muodostavat ruokinnan perustan. Riittävä peltopinta-ala on keskeinen tuotannon kokoluokan määrittäjä. Myös peltojen satotasolla on suuri merkitys. Luonnonlaitumia voidaan hyödyntää erityisesti joutilaiden uuhien ja pässien ruokinnassa, ja aurinkopaneelikenttien laidunnus voi tarjota lisämahdollisuuksia.
Olemassa olevia rakennuksia voidaan usein hyödyntää lampaiden pidossa, mutta ne voivat vaatia muutostöitä, jotta ne tukisivat tehokasta ja hyvinvoivaa tuotantoa. Uudisrakentamisessa huolellinen suunnittelu asiantuntijan kanssa takaa toimivat ratkaisut pitkälle tulevaisuuteen.
Tuotannon kokoluokka vaikuttaa tarvittavaan koneistukseen. Pienissä katraissa urakointipalveluiden käyttö voi olla järkevää, kun taas suuremmilla tiloilla investoinnit koneisiin voivat olla perusteltuja. Myös teknologia, kuten valvontakamerat ja digitaalinen punnitusjärjestelmä, voi helpottaa työskentelyä ja eläinten seurantaa.
Työmäärä tulee sovittaa työvoiman saatavuuteen, jotta työ voidaan tehdä kunnolla eikä uupuminen vaaranna tuotannon laatua. Lampolan rakenteet ja toimintamallit vaikuttavat olennaisesti työn tehokkuuteen.
Vaikka lammastuotanto mielletään usein helpoksi, se vaatii osaamista erityisesti, jos siitä halutaan kannattava elinkeino. Kasvavan katraan myötä tilanpitäjän on hallittava eläinten hoidon lisäksi myös rehuntuotantoa ja tuotannon johtamista. Osaamista kannattaa kehittää aktiivisesti koulutusten ja alan julkaisujen avulla sekä hyödyntämällä asiantuntijoiden apua.
Lammastilojen työnkäyttö ja työmenetelmät
Strategia - yrityksen menestyksen avain -webinaari
Suunnitteletko investointia -webinaari